poniedziałek, 20 lutego 2012

14. Hiszpania: smakowita paella *tag*

 Drugą niespodzianką jaka dziś zawitała do mojej skrzynki była karta z wiecznie słonecznej Hiszpanii!
Paella podróżowała tylko 6 dni:)
Ta pocztówka również nie miała za wiele tekstu, ale jest to w pełni usprawiedliwione. Po drugiej stronie kartki znajdował się przepis na przedstawione danie! Tekst po hiszpańsku, francusku i angielsku czyli we wszystkich pożądanych przeze mnie językach. Gdy spojrzałam na zdjęcie, dostałam strasznej ochoty na małże!
Coś czuję, że za jakiś czas skorzystam z załączonego przepisu:) Wam też nie będę żałować i dołączam zdjęcie:

Przepis na hiszpańską Paellę. Smacznego!:)
Dla nieobeznanych, czymże jest paella? To pochodząca z Walencji potrawa oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Danie to jest podsmażane i gotowane na metalowej patelni z dwoma uchwytami.
Istnieje wiele odmian paelli. Składniki ze zdjęcia wskazują, że przedstawiona paella to paella marinera.

Nazwa potrawy pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego metalowe naczynie, służące Rzymianom do ofiarowania darów bogom. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy.

2 komentarze:

  1. this paella looks INCREDIBLY delicious!!! Thank you for posting the recipe in English as well!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam w Walencji u znajomych w domu :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń